Filmverslag:
Youtube: verpleegkundige in het verpleeghuis niveau 4 – loop een dagje mee
Het filmpje gaat in het kort over een vrouw, Veronique, ze is 31 jaar en student verpleegkunde niveau 4. Ze heeft al een diploma voor verzorgende IG. Nu doet ze nog de verkorte opleiding voor niveau 4.
Ze hebben net de overdracht gehad van de nachtdienst op de dagdienst. Ze zijn op een revalidatie afdeling in het ziekenhuis. De revalidatie afdeling is niet van het ziekenhuis, maar van het verpleeghuis. Ze zijn dus een externe locatie.
Veronique komt nu bij haar eerste patiënt aan. Ze verteld dat het ’s ochtends spitsuur is. Het is druk, iedereen wordt uit bed gehaald, de mensen worden aangekleed, naar de therapieën gebracht, de artsenvisite, de medicatie delen en de praktijkverpleegkundige komt langs. Je moet zorgen dat je een strakke planning hebt, want anders loop je uit. En dan hebben de cliënten daar het meeste last van.
Veronique heeft nu 2 cliënten die ze gaat bespreken. De mevrouw die wordt besproken heeft veel allergieën, ze heeft een wond op haar been. Ze vinden de wond er goed uit zien.
Veronique verteld dat elke dag anders is, geen één dag is hetzelfde. En je bent nooit uitgeleerd.
Onder het kopje 'Filmpjes' staat het filmpje van het verslag.
Vakblad:
Ik heb een artikel gekozen dat ik op internet heb gevonden een magazine. Dit magazine heet ‘zorgvisie magazine’.
Het artikel gaat over tevredenheid van de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen.
Samenvatting van artikel: ‘verpleeghuisbewoners tevreden over kwaliteit zorg’
Veel bewoners van verpleeghuizen hebben behoefte aan meer persoonlijke aandacht en missen vaak een vertrouwensband met het verzorgend personeel. Ze vinden bijvoorbeeld dat ze met respect behandeld worden ondanks dat de verzorging, en vaak ook nog lichamelijk, nogal gehaast wordt uitgevoerd.
Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 9 van de 10 mensen vinden dat ze in een verpleeghuis genoeg privacy en autonomie (dit betekent dat mensen zelf nog kunnen aangeven wat ze nog wel zelf kunnen doen en wat ze niet meer lukt) hebben. Toch merken veel zorgvragers op dat personeel vaak zonder te kloppen hun kamer binnenkomt. Toch voelt een grote meerderheid (90%) van de zowel jonge als oude bewoners zich veilig in het huis voelen.
De ondervraagden geven de kwaliteit van hun leven een 7,3. Wie langer in een verpleeghuis verblijft, voelt zich gelukkiger dan iemand die er minder dan een jaar woont. Niet alleen persoonlijke aandacht is er te weinig, ook zijn er te weinig culturele activiteiten.
Ook al zeggen 6 van de 10 verpleeghuisbewoners gelukkig te zijn, het SCP zegt dat zeker 1 op de 3 ondervraagden nog maar weinig zin heeft in het leven. Hun leven heeft weinig betekenis meer omdat ze niet meer van dingen kunnen genieten en geen doel meer zien in het leven.
Informatie verpleeghuis:
In een verpleeghuis kunnen zorgvragers van alle leeftijden verblijven die een intensieve begeleiding nodig hebben die ze thuis niet of te weinig kunnen krijgen. Er zijn 3 soorten verpleeghuizen:
- Somatische verpleeghuizen (dit is voor zorgvragers met een lichamelijke ziekte of handicap)
- Psychogeriatrische verpleeghuizen (dit is voor zorgvragers die vooral geestelijke hulp en ondersteuning nodig hebben)
- Gecombineerde verpleeghuizen
De kenmerken van een verpleeghuis zijn:
- Zorg en huisvesting voor zorgvragers die intensieve behandelingen nodig hebben.
- Medische zorg onder verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde.
- Er is uitgebreide, intensieve verpleegkundige zorg nodig.
- De zorgvrager is van alle leeftijden.
Je hebt verschillende typen zorg in verpleeghuizen:
- Permanent verblijf opname: wanneer iemand blijvend verpleegd moet worden, kan een opname is een verpleeghuis noodzakelijk zijn. De zorgvragers die in een verpleeghuis worden opgenomen hebben meer en intensievere zorg nodig. Er worden in een verpleeghuis ook mensen opgenomen die ernstig ziek zijn en in de laatste fase van hun leven verkeren. Zij hebben intensieve zorg nodig die thuis niet (meer) gegeven kan worden. Dit noem je palliatieve zorg.
- Revalidatie: intensiever revalidatie vindt plaats in een verpleeghuis.
- Tijdelijke opname: een zorgvrager kan tijdelijk in een verpleeghuis worden opgenomen, om bijvoorbeeld te herstellen of revalideren.
Dag- en nachtbehandeling: een zorgvrager kan ook thuis wonen en een of meerdere dagdelen naar het verpleeghuis komen voor bv dagverzorging, observatie of revalidatie. Ouderen die ’s nachts verpleging nodig hebben, kunnen enkele nachten per week komen logeren in het verpleeghuis.
Dag- en nachtopvang: een oudere zorgvrager komt een of meerdere dagdelen naar een verpleeghuis, vaak om mee te doen met activiteiten. Dag- en nachtopvang is een voorziening om mantelzorgers te ontlasten.
- Ketenzorg: de zorgverlening in een verpleeghuis maakt onderdeel uit van de ketenzorg. De zorgvragers die hier wonen of tijdelijk verblijven komen ergens vandaan of gaan ergens naartoe. Zorgverleners, de zorgvrager zelf en de naasten/mantelzorgers, de zorgverzekering en de gemeente vormen samen deze keten. Bij ketenzorg is er sprake van een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding.
In een verpleeghuis werken onder andere specialisten ouderengeneeskunde, revalidatieartsen, verpleegkundigen, verzorgenden en verzorgenden IG, activiteitenbegeleiders, logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten. De behandeling in een verpleeghuis heeft tot doel de zorgvrager zo veel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Verzorgenden vormen de grootste groep zorgverleners.
Het werk van een verpleegkundige:
Het werk van een verpleegkundige in een verpleeghuis is veelzijdig en intensief. Er worden een aantal taken uitgelegd:
Vertrouwensrelatie: bij de kennismaking en opname start de relatie. Een verpleegkundige wordt contactpersoon van een zorgvrager. Het werken met een vast team maakt het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de zorgvrager en de familie makkelijker. Als verpleegkundige in een verpleeghuis moet je ingesteld zijn op het aangaan van langdurige relaties.
Zorgvragers ondersteunen bij lichamelijke en uiterlijke verzorging: dit is het dagelijkse werk. De dagelijkse zorg biedt gelegenheid om de gezondheidstoestand van de zorgvrager te observeren en te signaleren.
Zorgvragers en hun naasten ondersteunen: je sluit je zorg en begeleiding aan bij de behoeften van de zorgvrager. Wensen, behoeften en afspraken leg je vast in het zorgleefplan.
Een zorgleefplan opstellen, uitvoeren, evalueren en zo nodig aanpassen: je werkt als persoonlijke begeleider/contactverpleegkundige. Het zorgleefplan is een belangrijk communicatiedocument om de zorg te plannen en te onderbouwen en valt vaak onder jouw verantwoordelijk.
Samenwerken met collega’s: de zorg verleen je samen met andere zorgverleners: verzorgenden, helpende en verpleegkundigen. Met je collega’s werk je samen om optimale zorg te bieden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb