Filmverslag:
Youtube: verpleegkundige thuiszorg niveau 4 – loop een dagje mee
Het filmpje gaat in het kort over een vrouw die nu in haar 4e jaar zit van de opleiding verpleegkundige thuiszorg BBL. Ze werkt in de thuiszorg bij het bedrijf Buurtzorg. Ze werkt met veel verschillende doelgroepen: met ouderen die herstellende zijn van een operatie, maar ook veel jongeren die leven met een handicap. In de ochtend start ze meteen met haar planning, om alles goed bij te houden. Ze maakt een praatje met de cliënt en meet in het filmpje de suiker percentage van de cliënt. De verpleegkundige werkt eigenlijk heel veel zelfstandig en draagt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Ze dient medicatie toe en neemt bloed af, maar als ze twijfelt kan ze altijd haar collega bellen of ze kunnen naar haar toe komen. Het is toch anders om zo met ze in contact te komen omdat je alleen met ze bent, dat maakt vaak ook dat je meer losser durft te zijn en ook meer met ze durft te doen. De werkzaamheden die ze op een dag doen zijn erg verschillend van kousen aantrekken tot verpleegkundige handelingen (stoma zorg of blaasspoelingen enz). Contact voor de cliënten is erg belangrijk want vaak zitten ze nog alleen en dan is het toch fijn als je je verhalen met elkaar kan delen. Je deelt andere momenten dan met je familie als cliënt zijnde. Je krijgt er ook een specialere band door met elkaar. Als verpleegkundige vink je de handelingen af die je gedaan hebt en meldt je de bijzonderheden voor de overdracht van de volgende dienst.
Onder het kopje 'Filmpjes' staat het filmpje van het verslag.
Vakblad:
Vakblad van internet; vakbladthuiszorg.nl
Ik heb een artikel gekozen dat ik op internet in een vakblad heb gevonden. Het gaat over thuis sterven dat dat soms onmogelijk is door gebrek aan thuiszorg. Dit is een onderwerp wat nu heel actueel is.
Samenvatting van artikel; ‘thuis sterven soms onmogelijk door gebrek aan thuiszorg’
Het zal iedereen zijn wens zijn om in zijn laatste weken thuis in alles rust zijn laatste levensfase mee te maken. Uit een enquête van RTL Nieuws bleek deze week dat in de praktijk veel terminaal zieke patiënten noodgedwongen in een hospice moeten worden opgenomen. De reden daarvoor is dat er onvoldoende thuiszorg beschikbaar is om aan hun wens te voldoen.
Voor het onderzoek werden door 29 ziekenhuizen en 53 hospices vragenlijsten ingevuld. Bijna ¼ van de ondervraagden gaf aan de afgelopen tijd minstens 1x noodgedwongen de laatste zorg van mensen thuis te moeten weigeren door gebrek aan thuiszorg medewerkers. laatste zorg bij de mensen thuis wordt palliatieve zorg genoemd, het verminderen van ongemak en het zo prettig mogelijk maken in de laatste levensfase van de patiënt.
Op de website van RTL Nieuws geeft Jos Blok, directeur Buurtzorg Nederland, aan dat het een landelijk probleem is. Ook beroepsorganisatie V&VN zegt het probleem te herkennen. ‘We bereiken een dieptepunt als je in ons land niet meer thuis kunt sterven omdat er te weinig verpleegkundigen zijn’, dit verteld directeur Sonja Kersten.
Het is niet alleen het tekort aan wijkverpleegkundigen dat thuis sterven soms onmogelijk maakt, ook het gebrek aan thuiszorgmedewerkers speelt een rol. Palliatieve zorg kost tijd. En die tijd is er niet in de thuiszorg. Wijkverpleegkundigen en verzorgenden gaan vaak al over hun grenzen heen, dit verteld Muriël Houthuijse, een palliatief verpleegkundige. Zij verteld ook dat veel wijkverpleegkundigen dubbele diensten draaien: een ochtenddienst van 5 of 6 uur en een avonddienst van soms 4 tot 5 uur. En als ze in de ochtend niet genoeg tijd hebben voor een patiënt, dan komen ze ’s middags terug. In palliatieve zorg gaat veel tijd in zitten en die willen ze ook geven, maat dit is niet heel lang vol te houden.
Jos de Blok van Buurtzorg Nederland maakt zich ernstig zorgen. Het aantal mensen dat behoefte heeft aan de thuiszorg groeit, dit ook omdat ze eerder naar huis worden gestuurd na een operatie. Maar het aantal thuiszorgmedewerkers groeit niet. Thuiszorginstellingen zijn terughoudend met het aantrekken van nieuw personeel.
Buurtzorg Nederland wordt tegenwoordig dagelijks gebeld door ziekenhuizen en verzekeraars met de vraag of zij een patiënt kunnen helpen.
Informatie thuiszorg:
De thuiszorg verleent zorg aan zorgvragers thuis. Bij het werken in de thuiszorg zijn naast de algemene uitgangspunten nog een aantal andere uitgangspunten belangrijk, zoals zelfstandig werken, observeren en signaleren, ondernemend, netwerken en integriteit (integriteit handelen houdt in dat je je functie zorgvuldig uitoefent en daarbij rekening houdt met je verantwoordelijkheden en de geldende regels).
Werken in de thuiszorg
De thuiszorg richt zich op verzorging en verpleging, begeleiding, en huishoudelijke hulp.
De meeste zorgvragers die thuiszorg nodig hebben, krijgen verzorging en verpleging. Deze zorg krijgen ze als ze persoonlijke verzorging of verpleging nodig hebben wegens een lichamelijke ziekte of beperking. Zorgvragers krijgen bijvoorbeeld hulp bij wassen en aankleden, medicatie toedienen, wondzorg, verpleegtechnische handelingen, palliatieve zorg en steunkousen aantrekken.
In de thuiszorg werken veel organisaties met zelfsturende teams. Binnen de zelfsturende teams heb je verschillende teamleden. Deze zijn: de coördinerende wijkverpleegkundige (ze geeft zorg aan zorgvragers met hoogcomplexe zorgvragen, daarnaast heeft ze een coachende rol binnen het zelfsturende team), de wijkverpleegkundige (ze geeft persoonlijke verzorging en verpleging aan zorgvragers met een midden- tot hoogcomplexe zorgvraag en ook doet ze wondzorg), de ziekenverzorgende (zij heeft de taken rondom de persoonlijke verzorging van zorgvragers met een laag- tot middencomplexe zorgvraag, ook voert de ziekenverzorgende verpleegkundige handelingen uit, zoals injecties toedienen, wondzorg, stomazorg en sondevoeding), de verzorgende (de taken van de verzorgende liggen vooral op het gebied van de persoonlijke verzorging, ook verrichten ze eenvoudige verpleegkundige handelingen) en de helpende (de helpende geven persoonlijke verzorging en verrichten huishoudelijke werkzaamheden bij zorgvragers met een laagcomplexe zorg).
De zorgvrager in de thuiszorg
Als verpleegkundige in de thuiszorg verleen je zorg aan alle zorgcategorieën.
De verschillende beroepsgroepen zijn:
- Chronisch zieken: zorgvragers met een chronische ziekte hebben te maken met langdurig voorkomende of regelmatige terugkerende gezondheidsklachten. De pijn kan ondraaglijk worden en medicijnen helpen soms niet meer. De meeste mensen met een chronische ziekte zullen nooit meer goed kunnen functioneren. Wanneer de beperkingen toenemen, zal de zorgvrager steeds afhankelijker worden van zorg. Een chronische ziekte is vaak aan de buitenkant niet zichtbaar.
- Lichamelijke gehandicapten: een lichamelijke handicap beperkt de zorgvrager vaak in zijn doen en laten. Lichamelijke handicaps kun je onderverdelen in: zintuiglijke handicaps, motorische handicaps en orgaanhandicaps. Zorgvragers met een lichamelijke handicap kunnen een goede gezondheid hebben. In principe is hun lichamelijke conditie stabiel.
- Revaliderende: in het revalidatieproces leert de revaliderende (opnieuw) de activiteiten van het dagelijks leven met zo min mogelijk hulp uit te voeren. Revalidatie is een langdurig proces met ups en downs.
Revalidatie kan nodig zijn na een ziekte, ongeval of operatie.
- Geriatrische zorgvrager: de geriatrische zorgvrager heeft een bepaalde biologische leeftijd, meestal wordt boven de 70 jaar aangehouden. De meeste geriatrische zorgvragers hebben meerdere chronische ziekten, waarbij niet duidelijk is welk symptoom bij welke chronische aandoening hoort.
- Het zieke kind: Kinderen met een ziekte of lichamelijke handicap hebben specifieke behoeften, die afhankelijk zijn van de leeftijdsfase waarin het kind zich bevindt. Behalve met het zieke kind, heb je ook te maken met de ouders. Zij hebben eveneens specifieke behoeften en vragen ook begeleiding.
Maak jouw eigen website met JouwWeb