Filmverslag:

 YouTube: Werken in de gehandicapten zorg.

In dit filmpje loop je mee met 2 verpleegkundigen die werken in een zorginstelling voor gehandicapten. In deze instelling Wonen de bewoners op hun eigen kamers. Als de cliënten hun medicatie nog hebben komt er een verpleegkundige lang bij de deur met de medicatie.

Ook heeft de instelling een dagbesteding. Vaak heeft dit een creatieve touch omdat de cliënten het erg leuk vinden om te schilderen of iets anders creatiefs te doen.

Je hoort wel van verpleegkundigen dat ze het werk leuk vinden omdat ze echt een band krijgen met de cliënten.

 

Vakblad:

Uit het vakblad KLIK van maart 2017

ik heb een artikel gevonden in het vakblad KLIK wat gaat over verstandelijk gehandicapten en snoezelruimtes.

Het artikel gaat over een snoezelplek voor iedereen. Een voormalig legen ruimte van woonvoorziening het Rijtven is afgelopen jaar omgetoverd tot in een snoezelbibliotheek, snoezelbioscoop en een snoezenkunstinstallatie. Dit gebeurde omdat het oude dagbestedingsgebouw aan verbouwing en verandering toe was. Dit kwam vooral doordat de oude snoezelruimte van de woonvoorziening de laatste jaren minder goed werd gebruikt omdat de doelgroep veranderde, de woonvoorziening kreeg steeds meer jongere met een lichtverstandelijke beperking waarvoor de voormalige ruimte niet geschikt was. De ruimte moest dus aangepast worden op de nieuwe doelgroep. De nieuwe veranderingen zijn samen met de opleiding Mens & techniek van Avans hogeschool en de middelbare school Technasium bedacht, dit was voor de stages van studenten.

Het uitgangspunt van het Rijtven is veiligheid, rust en natuur voor de bewoners. Op deze uitganspunten is de nieuwe snoezelruimte van het Rijtven ook gebaseerd. De snoezelruimte is gebaseerd op het ontmoeten van de studenten/verzorgers met de verstandelijke beperkte. Het nieuwe snoezelen is gebaseerd op: - snoezelen mag én de zintuigen én he gevoel activeren.
- snoezelen is geen doel op zich, maar een middel om te ontmoeten.
- Snoezelen heeft te maken met aanwezig zijn bij een zorgbehoevende cliënt in een sfeervolle omgeving.
- Snoezelen heeft te maken met rust en ontspanning vinden in de nabijheid van iemand die betrokken is.

De nieuwe snoezelplek is voor de cliënten maar ook voor de familie en de medewerkers ingericht. Dit is gedaan zodat ook de familie en medewerkers het er prettig vinden en vaker en sneller terug komen voor de cliënt om samen dingen te beleven.

Onze mening hierover: Wij vinden dat een snoezelruimte een goed innovatief is voor de gehandicapte zorg, omdat de gehandicapte mensen hier echt van kunnen genieten en dat is geweldig om te zien.

 

Informatie gehandicaptenzorg:

Om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven hebben mensen met een verstandelijke beperking bijna altijd de hulp of zorg van anderen nodig. De mate waarin een zorgvrager met een verstandelijke beperking behoefte heeft aan zorg, verschilt van persoon tot persoon en hangt samen met de aard van zijn beperkingen en stoornissen. De zorgbehoefte van iemand die functioneert op het niveau van een driejarige zal er bijvoorbeeld heel anders uitzien dan de hulpvraag van iemand die functioneert op het niveau van een twaalfjarige.

Bij het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking is het erg belangrijk dat je rekening houdt met wat een zorgvrager zelf kan en wil doen. Door de zorgvrager zo veel mogelijk zelf te laten beslissen over zijn leven voorkom je dat hij afhankelijker wordt van de zorg van anderen dan wat echt noodzakelijk is. Te veel zorg werkt verkeerd, maar ook voor een tekort aan zorg moet je als verpleegkundige voorkomen. Het bieden van zowel te veel als te weinig zorg kan bij de zorgvrager met een verstandelijke beperking aanleiding geven tot gedragsproblemen.

Zorgvragers in de verstandelijke gehandicapte zorg:
Zorgvragers met een verstandelijke beperking wonen over het algemeen in een woonvorm met aanpassingen, bijvoorbeeld een zorgboerderij. Deze aanpassingen zijn op hulp te bieden, maar er zijn ook verpleegkundige die werken in de gehandicapte zorg.

Alle zorgvragers in de gehandicapte zorg zijn anders. Er zijn zorgvragers met een lichtte verstandelijke beperking, maar er zijn ook zware verstandelijke beperking. Het denkvermogen verschilt ook heel erg per zorgvrager, sommige zorgvragers die denken op het niveau van een driejarige maar er zijn ook zorgvragers die denken op het niveau van een twaalfjarige. Omdat iedere zorgvrager dus verschilt geef je aan elke zorgvrager als verpleegkundige andere zorg.

Verpleegkundige zorg:
Een verpleegkundige doet veel in de verstandelijke gehandicapte zorg. Net als alle andere mensen hebben mensen met een verstandelijke beperking soms ondersteuning nodig bij de volgende dingen:

Helpen bij de activiteiten van het dagelijks leven (ADL)
-> bijvoorbeeld helpen met koken, lichamelijke verzorging en boodschappen doen.
-> Maar laat de persoon zo veel mogelijk wel zelf doen zo vergroot je de zelfredzaamheid en het gevoel van eigenwaarde voor die persoon.

Helpen bij de coördinatie/sturing van het eigen leven
-> bijvoorbeeld helpen met de dagindeling, denk aan naar een dagbesteding gaan.
-> voor de dagindeling kijk je naar de mate van de beperking van de zorgvrager, is de zorgvrager zwaar beperkt kan deze veel minder op een dag doen als een zorgvrager met een matige of lichte beperking.
-> kijk altijd naar de belangen en wensen van de zorgvrager wat deze op een dag wil doen, maar bedenk wel dat je niet altijd aan de belangen en wensen van de zorgvrager tegemoet kan komen. Dit hangt af of de bedachte dagbesteding zinvol is en de mate van de beperking.

Helpen bij de persoonlijke zingeving
-> bijvoorbeeld de zorgvrager met een verstandelijke beperking te helpen bij de verwerking van een gebeurtenis door ervoor te zorgen dat hij zich kan uiten.
-> denk bijvoorbeeld aan helpen met het verwerken van het verlies van een geliefd persoon door er regelmatig met hem over te praten, zodat hij zijn gevoelens en gedachten kan ordenen.
-> Wanneer iemand zich verbaal niet (goed) kan uiten, kun je hem op een andere manier helpen met de verwerking van het verlies. Zo kun je hem bijvoorbeeld zijn gevoelens laten uiten in muziek of andere creatieve activiteiten.

Helpen bij het sociaal functioneren
-> bijvoorbeeld het zorgen dat de zorgvrager in contact komt met andere mensen.
-> veel mensen met een verstandelijke beperking kunnen zich vaak niet of nauwelijks verbaal uitdrukken, daarom is het voor hun moeilijk om contact te maken met andere, toch wil je hier vaak wel een oplossing voor vinden zodat ze toch sociale contacten hebben.
-> zorg wel dat je het juiste evenwicht vind tussen de behoefte aan privacy en de behoefte aan contact met anderen van de zorgvrager. Mensen met een verstandelijke beperking leven vaak in een groep met mensen die ze niet zelf hebben uitgekozen. Daarom is het erg belangrijk dat ze een eigen plek met hun eigen spulletjes hebben waar ze alleen kunnen zijn wanneer ze daar zin in hebben.
Wie werken er in de gehandicapte zorg:

Begeleider: een begeleider helpt mensen met een beperking bij het zo goed en zo zelfstandig mogelijk leven. Een begeleider in de gehandicaptenzorg bied begeleiding aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Iedere persoon met een beperkingen is natuurlijk anders en dat geldt ook voor de ondersteuning. Een begeleider is dan ook een verzamelnaam voor functies waarin je cliënten zorg, ondersteuning of (jeugd)hulp biedt. Een begeleider helpt cliënten zo zelfstandig mogelijk te functioneren tijdens dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij.

Persoonlijke begeleider: Een persoonlijk begeleider ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Je voert niet alleen uit, maar je vervult daarnaast ook coördinerende taken.

Ambulante begeleider: Een ambulant begeleider begeleidt de zorgvrager bij hen thuis, op hun werkplek (bijvoorbeeld als jobcoach) of op school. Deze cliënten hebben een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Als ambulant begeleider kun je werken met kinderen (bijvoorbeeld als gezinsondersteuner) of met volwassenen.

Senior begeleider: Een senior begeleider werkt meestal met een doelgroep die vaak bijzondere en specifieke begeleiding nodig heeft. Bijvoorbeeld mensen die blind én doof zijn of mensen die naast verstandelijke beperking ook autisme hebben. Dat kan soms pittig en zwaar zijn, maar ook uitdagend.

Fysiotherapeut: Een fysiotherapeut is deskundig op het gebied van het bewegingsapparaat en adviseer, begeleid en behandel zorgvragers met allerlei lichamelijke klachten, zoals pijn, ademhalingsproblemen en beperkingen in het bewegen. Bij kinderen is de behandeling meer gericht op de ontwikkeling van het bewegen.

Logopediste: Een logopedist behandel mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorstoornissen. Bijvoorbeeld kinderen met taalontwikkelingsstoornissen of kinderen of ouderen die slecht of niet horen.

Zorgmanager: als een zorgmanager kun je in veel soorten (zorg)organisaties gaan werken waaronder in de gehandicapte zorg, en daar zal het er per instelling anders aan toe gaan. In de praktijk vallen erg veel leidinggevende- en managementfuncties onder de naam zorgmanager.

Orthopedagoog: Een orthopedagoog houd zich bezig met kinderen en volwassenen met ontwikkelings- of gedragsproblemen. Ze zetten voor deze mensen een behandeling uit om hun situatie te verbeteren. Het is voor de uitoefening van dit beroep belangrijk dat je goed kunt luisteren en dat je met zowel opvoeders als met andere hulpverleners goed overweg kunt.

Gezondheidszorgpsycholoog: Een gezondheidszorgpsycholoog, ofwel GZ-psycholoog, behandelt mensen die kampen met psychische problemen. Waarom doet je zorgvrager wat hij/zij doet? En waarom denkt hij wat hij denkt? Ze gaan op zoek naar de oorzaak en nog belangrijker: de oplossing. Dit kunnen ze bij verschillende soorten organisaties doen, want ze bent inzetbaar in alle sectoren van de gezondheidszorg.

Arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG): Een arts voor verstandelijk gehandicapten is gespecialiseerd in de medische problemen die mensen met een verstandelijke beperking hebben. Bepaalde medische problemen komen namelijk bij deze groep relatief vaker voor. Denk aan problemen met zien en horen, autisme, slikstoornissen en epilepsie. Ook hebben ze verstand van de oorzaken van verstandelijke beperkingen en het onderzoek daarnaar. Ze behandelen niet alleen medische problemen die hierbij horen, maar proberen deze ook te voorkomen en op te sporen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb