Filmverslag:
YouTube: psyciatrisch verpleegkunde
In het filmpje zie je dat ze bij GGZ in Friesland zijn om te kijken hoe het daar gaat. Je hebt ook ambulance verpleegkundige in de psychiatrie, dan ga je ook op bezoek bij mensen thuis, pensions of op straat. Dat ligt er maar net aan waar ze wonen. Als psychiatrisch verpleegkundige kun je ook mensen begeleiden als die zijn opgenomen in een kliniek of als ze in een woonvorm van GGZ wonen. Het is geen moeilijk vak als je de feeling er voor hebt. De opleiding hiervoor kan je op verschillende manieren doen, via het HBO of allerlei opleidingen binnen het GGZ. Het is best belangrijk werk want je hebt verschrikkelijk veel vormen van psychiatrie. Mensen met een psychiatrische ziekte zijn ook echt ziek, als je ze niet helpt kunnen ze zelfs heel jong sterven of een heel ongelukkig leven lijden. En ook veel overlast veroorzaken. Door dat soort mensen te behandelen worden ze ook beter.
Wat je als psychiatrisch verpleegkundige goed moet kunnen is: aspect aan gaan, goed contact kunnen leggen, verstand hebben van het ziektebeeld zodat je weet wat je het handigst kunt zeggen en welke medicatie je het beste kunt geven. Je moet als je dit vak doet ook veel humor hebben en injecties kunnen en mogen geven. Met moeilijke situaties heb je altijd een team achter je. Zelf vind de verpleegkundige het leukst als ze mensen ziet die helemaal verward zijn met een psychose of mensen die heel erg somber door het leven gaan om die gewoon met een heel team te helpen om er boven op te komen. De verpleegkundige werkt op het kantoor en dat zijn andere werktijden, dat zijn dagen van 8.30-17.00 uur en in de kliniek zijn er verschillende dagdiensten en avonddiensten. In het filmpje laten ze verschillende kamers zien van de kliniek.
Onder het kopje 'Filmpjes' staat het filmpje van het verslag.
Vakblad:
Trauma behandeling bij mensen met een psychose is effectief
Het onderzoek heeft aangetoond dat mensen met psychosen vaak het slachtoffer zijn van mishandeling en misbruik in hun jeugd. Dit vergroot niet alleen de kans op het ontwikkelen van psychosen, veel mensen hebben daarnaast ook een posttraumatische stress stoornis ontwikkeld.
In de klinische praktijk wordt weinig aandacht besteed aan trauma’s en de gevolgen daarvan bij mensen met psychosen. Binnen ggz-instellingen wordt de diagnose PTSS bij mensen met een psychose in meer dan 95% van de gevallen gemist.
Het onderzoek is uitgevoerd bij 155 mensen met een psychotische stoornis bij diverse ggz-instellingen. De deelnemers kregen acht sessies cognitief-gedragstherapeutische traumabehandeling, acht sessies Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) of werden toegewezen aan een wachtlijst. De mensen in de behandelgroepen bleken een veel sterkere afname van PTSS-symptomen te hebben dan de mensen in de wachtlijstconditie. Ruim 60% van de behandelde cliënten voldeed zelfs niet langer aan de criteria van PTSS. Bovendien bleek het veilig: er traden niet meer ernstige incidenten op tijdens traumabehandeling dan in de wachtlijstconditie.
Informatie psychiatrie:
Psychiatrie is een medische wetenschap die zich bezighoudt met onderzoek, diagnose en behandeling van psychische aandoeningen.
Het grootste doel van psychiatrie is het verlichten van psychisch lijden. Dit lijden is een gevolg van psychiatrische aandoeningen en het vergroten van de psychisch welstand van de patiënt en de omgeving van de patiënt. In de psychiatrie wordt in principe gebruik gemaakt van een medische aanpak. Toch heeft de psychiatrie zijn eigen kernmerken die veel verschillen van de somatische(lichamelijke) geneeskunde. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van verschillende soorten gesprekstherapieën, therapieën zonder gesprekken en geneesmiddelen zoals.
Deelgebieden binnen de psychiatrie:
- Eerstelijnspsychiatrie
- Forensisch psychiatrie
- Kinder- en jeugdpsychiatrie
- Ouderen psychiatrie
- Transculturele psychiatrie
- Ziekenhuispsychiatrie.
‘Ziektes’ bij volwassen in de psychiatrie:
- voeding- en eetstoornissen zoals bijvoorbeeld Anorexia nervosa
- Stemmingsstoornissen of depressie
- Onbegrepen lichamelijke klachten
- Psychische klachten bij neurologische ziekten zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson
- Geheugenklachten
- Dementie
- Angst- en dwangproblematiek
- Vroege psychose
- verslavingen
- trauma- en stressstoornissen
- seksuele stoornissen
‘Ziektes’ bij kinderen in de psychiatrie:
- ADHD
- vormen van autisme zoals bijvoorbeeld PDD-NOS
Wie werken er in de psychiatrie:
Binnen de Psychiatrie werken:
- psychiaters
- psychiaters in opleiding
- artsen Psychiatrie (niet in opleiding)
- huisartsen
- een verpleegkundig specialist
- consultatief psychiatrische verpleegkundigen
- klinisch psychologen
- sociaal psychiatrisch verpleegkundigen
- sociotherapeuten
- maatschappelijk werkers
- maatschappelijke assistenten
De psychiaters zijn, naast de huisarts en de verpleegkundige specialist, de enigen die ook medicatie voor mogen schrijven.
Medicijnen:
Psychisch zieke zorgvragers kunnen afhankelijk van de oorzaak, aandoening en soms ook persoonlijkheid gedeeltelijk of volledig genezen, ook zijn er gevallen die helemaal niet genezen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Bij de ene persoon werken bepaalde medicijnen beter als bij de ander, er is dus altijd sprake van testen of iets wel of niet werkt bij een zorgvrager. Genezing is op zijn minst gedeeltelijk afhankelijk van de persoon zelf. Over het algemeen zijn psychische medicijnen symptoombestrijders, ze genezen dus niet de persoon zelf, maar ze nemen het gevolg van de oorzaak van het probleem weg. In veel gevallen zullen mensen dus blijvend deze medicijnen moeten slikken om normaal te kunnen functioneren. Voorbeelden van medicijnen die voorgeschreven worden in de psychiatrie zijn:
- Anti-depressiva
- Anti-psychotica
Maak jouw eigen website met JouwWeb